Vi holder stengt f.o.m 13. april og åpner igjen tirsdag 23. april og ønsker alle en riktig god påskeferie! Etter påsken er det bare en knapp uke før det braker løs med Dansens Dager - velkommen til åpningen på Operataket fredag 26. april kl 1200!

Dansekunstner og høyskolelektor Irene Velten Rothmund legger fram sin doktorgradsavhandling i Teatervitenskap: Å gjøre dansen til sin: Bachelorstudenters levde erfaringer i moderne- og samtidsdans.Disputasen finner sted på Stockholm Universitet lørdag 4. mai 2019 kl 1300-1600.

Disputas på Kunsthøgskolen i Oslo, 26. april kl 1200 - 1500. I stipendiatprosjektet Affective Choreographies (2013-2018) har Ingri Midgard Fiksdal utviklet ulike koreografiske prinsipper og undersøkt hvordan de kan skape potensialitet for at affekt kan oppstå hos publikum.

Les mer

I dagens samfunn ser vi en økende tendens til normalisering av rasisme og rasistiske ytringer i det offentlige rom. Dette gjenspeiles også i scenekunstfeltet hvor flere kunstnere
blir utsatt for dette. Sammen med Norske Dansekunstnere og PRODA (profesjonell dansetrening) vil Danseinformasjonen med denne panelsamtalen se nærmere på rasisme som rammer scenekunstfeltet innenfra og utenifra, og hvordan vi kan møte dette. I panelet: Zezé Kolstad, Ibrahim Fazlic, Per Ananiassen, Asta Busingye Lydersen og Mia Habib (på video). Monica Ifejilika er moderator. Samtalen finner sted på Vega Scene 3. mai kl 1800 og er gratis og åpen for alle.

Produksjonslokale/scenen på Grusomhetens Teater er ledig mellom 15. juli - 10. august 2019. Th’Line har blitt nødt til å avlyse sin booking og håper det finnes noen som har lyst til å leie denne perioden. Kontakt Th’Line v/ Ida Wigdel og Kristina Søetorp eller Lars Øyno v/ Grusomhetens Teater for priser og andre spørsmål.

Søndag 5. mai kl 1700 - 1830 blir det foredrag om jazzdansen og dens historie på Dansens Hus i Oslo. Danseinformasjonens historiker Sigrid Svendal vil fortelle om da jazzdansen kom til Norge og om hvordan sjangeren har utviklet seg i det frie dansekunstfeltet. Hun vil peke på noen sentrale personer, kompanier og begivenheter som har hatt stor betydning.

Kulturdepartementet setter nå i gang en strategisk gjennomgang av scenekunstfeltet og tar sikte på å ferdigstille en strategi innen september 2019. Departementet har bedt aktører i scenekunstfeltet om å bidra med innspill til arbeidet. Her kan du lese Danseinformasjonens innspill.

Både Danseinformasjonen, Dansens Dager, Scenehuset og Dansearkivet er på sosiale medier. Her kan du få med deg alt fra videoklipp av Dagens TD-kort med Dansens Dager-ambassadør Martin Slaatto til aktuelle nyhetssaker, nye bøker til biblioteket, og aktiviteter på Scenehuset.

I forrige uke ble det kjent at dansekunstner og koreograf Mia Habib anmelder nettavisen Resett for medvirkning til spredning av hatefulle ytringer. Advokat Hans-Marius Graasvold som fremmer anmeldelsen på vegne av Habib og Norske Dansekunstnere (NoDa) påpeker at Resett har brutt norsk lov.

Randi Urdal har vært daglig leder ved Danseinformasjonen siden 1998, men ønsket i fjor en redusert stillingsprosent og mindre ansvar. Styret i Danseinformasjonen har derfor vedtatt en omorganisering av ledelsesstrukturen i virksomheten, innenfor eksisterende bemanning. Det betyr at det ikke har vært noen ledige stillinger å lyse ut.

Dansekunstner Camilla Spidsøe er tildelt Aase Byes Minnepris for 2018. Prisen ble delt ut etter Nasjonalballettens forestilling Ildfuglen/Vårofferet på Operaens hovedscene onsdag 27. februar. Danseinformasjonen gratulerer!

Vil du være med i det nasjonale Dansens Dager-programmet? Vi tar i mot registreringer av dansearrangementer i hele landet som foregår 26. - 29. april 2019. Programmet oppdateres jevnlig og du finner det under Dansens Dager - Program 2019.

Scenekunstkonsulent i Norsk Kulturåd, Jørgen Knudsen, redegjør i dette innlegget på scenekunst.no om endringene som er gjort i basisfinansieringsordningen som nå heter Fri scenekunst – kunstnerskap.

Rådet for Norsk kulturfond har vedtatt justerte retningslinjer for basisfinansieringen til frie scenekunstgrupper. Ordningen skifter også navn til Fri scenekunst - kunstnerskap. Den viktigste justeringen er at hovedregelen om at det ikke gis tilskudd over ordningen i mer enn 12 sammenhengende år, den såkalte «12-årsregelen», fjernes.

Loan Ha og Kristina Gjems har prøvetid på dagtid på Scenehuset 4 og enhalv uke i april, mai og juni. Da Loan kommer rett fra 8 mnd fødselspermisjon, kommer de ikke til å jobbe fulle dager. Hvis det er noen som trenger litt ekstra prøvetid og kunne tenke seg å leie Scenehuset fra kl 1400 - 17 00 i denne perioden, se oversikten under og ta kontakt: